SUSA IN NJENA DOLINA TER SUPERGA

V dolini Suse in predvsem v samem mestu Susa, sem se zadrževal nekaj dni. Tam sem se povzpel na goro Rocciamelone (3538 mnv, najvišje Marijino svetišče v Alpah). Ker pa je za tak visok vzpon potreben še posebno lep dan, sem rezerviral tudi dva rezervna dneva. Prišla sta prav, saj je bil prvi dan rahlo nestabilen (morda bi sicer šlo a nisem reskiral), drugi dan so bile nevihte, tretji dan pa (no, se je splačalo počakati), kot se za dan po nevihti spodobi – razgledi (kolikor pač za poletje) fantastični!

Prve dva dneva sem torej namenil ogledu mesta Susa, ter grobnici italijanskih (Savojci) kraljev na hribu Superga nad Torinom.

Dolina Suse je alpska dolina, ki se razteza zahodno od Torina proti francoski meji. Začenja se v torinskih predmestjih z Rivolijem, Avigliano (danes največje mesto doline, nad njo pa opatija Sacra di San Michele, ki sem jo videl že pred kake desetimi leti, ko sem še vandral samo po nižinah in je vredna ogleda),… ter konča na prelazu Fréjus (zanimivo, tudi jaz nisem vedel, da je to običajen planinski in ne cestni prelaz) pod katerim je speljan predor Fréjus, ki povezuje Italijo s Francijo. V njegovi bližini je vrh Rocca Bernauda, ki je najzahodnejša točka Italije.

Na jugu in severozahodu jo omejujejo Kocijske Alpe (Alpi Cozie, najvišji vrh Monviso, 3843 mnv, dominanten vrh, ki je opazen od vsepovsod in se bo lepo videl tudi z Rocciamelone, lepo pa se je z druge ligurske strani videl tudi tule), na severovzhodu pa Grajiške Alpe (Alpi Graie, najvišji vrh seveda Mont Blanc).

Dolina ima še dve stranski dolini. Ena se od glavne odcepi pri Suzi in se konča na cestnem prelazu Mont Cenis (ki predstavlja mejo med Kocijskimi in Grajiškimi Alpami), druga pa malo naprej pri kraju Oulx in se konča na cestnem prelazu Montgenèvre nad krajem Bardonecchia. Oba sta mejna prelaza in na francoski strani pripeljeta v znane in zanimive kraje. Prvi najprej v mestece Lanslevillard, z zanimivimi baročnimi (redko v Franciji) kapelicami ter naprej čez Col de l’Iseran v Val d’Isère, drugi pa v lepo srednjeveško mesto Briançon ter naprej v Narodni park Écrins in v Grenoble.

Dolina Suse je bila, februarja leta 2006, eno od prizorišč 20. olimpijskih iger, ki jih je gostil Torino. Tu se je odvijal bob, biatlon, nekaj disciplin alpskega smučanja in še kaj. Nad že omenjeno Bardonecchio se nahaja, vsaj moji generaciji iz mladosti znano, smučarsko središče, Sestrière. Tam je, žal že pokojni, Rok Petrovič osvojil eno od svojih slalomskih zmag.

Skozi dolino Suse poteka tudi trasa predvidene hitre železniške povezave s Francijo do Torina (od tam do Milana je hitra proga že zgrajena a je brez te povezave praktično nesmiselna). Te načrte skuša državi preprečiti gibanje NO TAV (TAV = Treno ad alta Velocita, dobesedno: vlak visokih hitrosti). Proti temu se bori že vse od leta 1995, ko so se pojavile prve ideje za tako povezavo. Od takrat organizirajo proteste in demonstracije, najbolj pa se je zapletlo leta 2005, ko so oktobra skupine inženirjev že prišle sondirati teren za začetek gradnje. Demonstranti so jim to skušali preprečiti, posredovati je morala policija. Demonstracije so se ponovile dva meseca pozneje, takrat pa je bilo ob posredovanju policije ranjenih 20 demonstrantov.

Ker se je to dogajalo dva meseca pred začetkom olimpijade, je pristojne začela grabiti panika, da se ne bi slučajno podobni incidenti ali celo kake blokade prizorišč in podobno dogajale tudi med samimi igrami. Že tako ali tako je visela v zraku še večja nevarnost, da bi dolina igre preprosto bojkotirala. No, tako ‘NO TAV-ovci’ kot lokalne oblasti so bili toliko pametni, da tega niso naredili. Dolina je namreč z igrami dobila dokajšen del mednarodne prepoznanvnosti, gibanje pa bi se s tem v očeh mednarodne javnosti, ki lokalnega problema, s katerim se ukvarja, vsaj do takrat ni tako dobro poznala, predstavilo v dokaj negativni luči. Nasprotno, gibanje je olimpijado pozitivno izkoristilo kot priložnost za svojo pozitivno mednarodno afirmacijo, s tem npr., da so, z zastavami gibanja, tekli skupaj z olimpijsko baklo, ko je ta prispela v dolino.

Da pa se gradnja proge še do danes ni začela pa ni kaj dosti zasluga omenjenga gibanja. Leta 2008 je prišla finančna kriza, ki je po že tako finančno šibki in zadolženi Italiji kar močno udarila in še dodatno osušila javne finance, tako da je v državni blagajni za projekt enostavno zmanjkalo denarja! Glede na to, kako počasi se Italija pobira iz krize pa tudi ni na vidiku kakega bližnjega ali celo srednjeročnega nadaljevanja.

Kljub temu pa gibanje še kar nadaljuje s protesti in tako je bila Susa ob mojem tamkajšnjem bivanju (spet) prelepljena s plakati, ki so pozivali na proteste! Tokrat grafitarske! 🙂

IMG_2391

Prvi dan torej na potep po mestu Susa.

IMG_2352

Simpatično mestece v dolini med visokimi tritisočaki. Skozi dolino Suse teče reka Dore.

IMG_2355

Italijanska mesta mi, vsaj ta na severu, ne ležijo (seveda imajo veliko umetnostno-zgodovinskega za videti) in večkrat sem si rekel, da v enem vsaj malo večjem italijanskem mestu pa že ne bi živel. Izjema je Furlanija (izuzemši seveda Trst), še kar za bivati pa bi bil npr. tudi Milano, Torino pa že odpade.

No, v Susi pa kar bi živel, če bi seveda tu ali pa vsaj v (gospodarsko sicer že opešanem) Torinu, našel službo.

IMG_2349

Mesto, ki so ga naseljevali že Liguri in Kelti, pod Rimljani (ki ga pravzaprav niso zasedli ampak so s tamkaj živečimi Kocijci sklenili zavezniški pakt) pa se je imenovalo Segusium, ima poleg tega, da je simpatično, pokazati kaj tudi z zgodovinske plati. Recimo rimski amfiteater (Arena Romana)

IMG_2350

Ali pa Avgustov slavolok, ki ga je Kocijski kralj dal postaviti znanemu rimskemu cesarju v čast.

IMG_2368

Savojska vrata (Porta Savoia) so nastala kasneje v četrtem stoletju

IMG_2362

V srednjem veku (dvanajsto stoletje) so zgradili katedralo (Cattedrale di San Giusto),…

IMG_2361

… z 51 metrov visokim kampanilejem.

IMG_2363

V njej je tudi kapela Marije Rocciamelonske (Cappella della Madonna del Rocciamelone) s kopijo kipa, ki stoji na vrhu gore, ki jo nameravam obiskati.

IMG_2366

Iz srednjega veka je tudi grad grofice Adelajde iz Suse (Castello della Contessa Adelaide).

IMG_2351

Naslednji dan pa sem jo mahnil proti Torinu in hribu Superga. Mesto samo me ni mikalo, saj sem ga videl že v svojih interrailovskih časih in me je kot italijansko mesto kjer sicer ne pričakuješ lepega mesta pač pa mesta z bogato zgodovino in zanimivostmi, tudi v slednjem pogledu razočaral. Ker je namreč skoraj vsa njegova arhitektura kolonad, arkad, širokih bulevarjev in mestnih trgov, šele iz 19. stoletja, ko so se tam naselili Savojci, združitelji Italije.

So pa Savojci, na omenjenem hribu Superga, imeli svojo grobnico. Tudi to sem že videl ko sem tu okoli vandral pred kake 10 leti a sem si rekel, da to pa moram še enkrat videti.

Znano je sicer, da so italijanski kralji pokopani v rimskem Pantheonu. A ne vsi! Kar nekaj njih in ostalih članov savojske kraljeve družine je pokopanih v grobnici  pod istoimensko baziliko (Basilica di Superga) na vrhu hriba.

IMG_2370

Žal je v sami grobnici (pa tudi znameniti sobi papežev, kjer so portretirani vsi od Sv. Petra do današnjega Frančiška) prepovedano snemanje, zato le nekaj slik samostana poleg bazilike.

IMG_2369

Takole še z vrha kupole.

IMG_2371

In razgled na del Torina.

IMG_2373

V sami baziliki se sme snemati.

IMG_2376

Spomenik kralju Umbertu I. Savojskemu, ubitemu leta 1900 v atentatu v Monzi.

IMG_2377

In kdor je ob imenu Superga pomislil na teniske oz. športne copate, ima seveda prav! 😉 Tako kot veliko stvari, ki so dobile ime po eni od znamk le-teh npr. kaladont za zobne paste ali pa za športne copate tudi adidaske, kopačke (Kopački Rt, Borovo) ali pa danes Garmin za navigacijske naprave, je tudi ime ‘superga’ te vrste. Leta 1911 je bila v Torinu ustanovljena tovarna, ki je dobila po ime po tem, za Italijane  pomembnem (takrat je bila tudi še monarhija) hribu in očitno so k nam prvi športni copati prišli ravno od tu ali pa so bili ti na začetku najbolj razširjeni.

Gora Superga pa je bila leta 1949 tudi prizorišče nogometne tragedije. V goro se je zaletel avion na katerem je bila skoraj celotna prva postava, takrat gotovo najmočnejšega nogometnega kluba v državi, FC Torina, do takrat imenovanega tudi ‘Grande Torino’. Ker je bilo iz kluba tudi največ ključnih igralcev v državni reprezentanci, je bil to za Italijane gotovo ‘dan ko je umrl nogomet’, če parafraziram na letalsko nesrečo, v kateri so v petdesetih letih umrli trije takrat popularni glasbeniki.

Poleg vseh igralcev, ki so bili na krovu, je umrlo še nekaj vidnih klubskih funkcionarjev in novinarjev. Reprezentanca je potovala domov s Portugalske, s prijatelske tekme z Benfico. Na krovu, zanimivo, ni bilo kapetana kluba (rešila ga je poškodba) ter direktorja kluba (rešila ga je gripa). ‘Grande Torino’, ki je osvojil povrsti vse ‘scudette’ (naslove državnih prvakov) od sezone 1942/43 dalje, si po tem udarcu ni nikoli več opomogel. Še danes nekje koleba med prvo in drugo italijansko ligo, vlogo prvega torinskega nogometnega kluba pa je prevzela ‘vecchia signora’, Juventus.

Spominsko obeležje za baziliko, na mestu nesreče.

IMG_2378

Od Superge dol sem se zapeljal še na pir v nek nakupovalni center, no, od tam pa sem se ravno nameraval odpraviti še na sladoled v kako predmestno gelaterio, ko srkajoč pivo v avtu nekaj prileti vanj. Tras! In še enkrat, tras! Huh, kdo me obmetava s kamenjem! 🙂 Potem pa se je samo usulo. Toča! K sreči sem se po polminutnem šoku in misli, da tako ali tako nimam kaj storiti in, da če je bila še legendarna petka trpežna proti njej, bo pa tudi Ford, le hitro odpeljal pod streho pred bližnjo podzemno garažo in tam vedril kake pol ure, dokler ni bilo konca.

Takole je bilo!

IMG_2383

In takole, ko sem se potem sprehajal po torinskem predmestju.

IMG_2384

O sami turi na Rocciamelone, z enkratnimi razgledi pa v naslednjem postu!

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s